Turistička poseta UTVS opštini Grocka

14 OKT 2017 Turistička poseta UTVS opštini Grocka

U okviru projekta „Turistička prezentacija i stvaranje novih turističkih proizvoda u beogradskim opštinama" Udruženje turističkih vodiča Srbije (UTVS), na čelu sa predsednicom Udruženja, prof. dr Snežanom Štetić, organizovalo je početkom oktobra, za svoje članice i nekoliko predstavnika medija, posetu opštini Grocka, jednoj od najmlađih beogradskih opština.

Ljubazni i predusretljivi domaćin i vodič, na ovom veoma zanimljivom i edukativnom putovanju, bila nam je direktorka Centra za kulturu, Zorica Antić, dipl. istoričar umetnosti. Vedra, raspoložena i u svakom trenutku spremna da odgovori na mnogobrojna pitanja učesnika na ovom jednodnevnom iizletu, na čemu smo joj bili veoma zahvalni.   

PROGRAM PUTOVANJA izgledao je ovako:   

  

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE "BELO BRDO" u Vinči Na teritoriji opštine Grocka, upravo u Vinči, nalaze se najstariji tragovi naselja koji potiču još sa početka neolita (mlađeg kamenog doba). Ovo arheološko nalazište koje je od izuzetne važnosti, otkriveno je upravo ovde, u Vinči i predstavlja jedinstveno naselje u svetu, jer ovde život postoji već neprekidnih 7500 godina, a po njemu je i cela jedna kultura nazvana Vinčanskom.

Prvi značajniji koraci u predstavljanju turističke ponude ovog kraja učinjeni su uređenjem arheološkog nalazišta "Belo brdo" koje se nalazi na samoj obali Dunava i koje od 2012. godine ima preuređen prostor sa novom postavkom i sa izuzetnim eksponatima koje svakako treba videti.

  

RANČIĆEVA KUĆA u Grockoj Reprezentativan primer stare gročanske kuće - varoške kuće sa doksatom, sa kraja 18.i početka 19.veka, svakako je Rančićeva kuća, koja je u rangu spomenika kulture od velikog značaja za RS. Ime je dobila po porodici Rančić kojoj je i pripadala gotovo dva veka. To je kuća sa četiri prostorije, tremom, doksatom, podrumom i prostranim dvorištem. Građena je od materijala sa ovog podneblja, bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide. Restaurirana je 80-tih godina, a od 2006.godine, u njoj se nalazi Centar za kulturu Grocka koji je organizator mnogih manifestacija, likovnih kolonija, izložbi i dr. kulturnih sadržaja.

 

ZAŠTIĆENA AMBIJENTALNA CELINA "GROČANSKA ČARŠIJA" Uže jezgro gročanske varoši naziva se "Gročanska čaršija" i pod patronatom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kao važna prostorna kulturno-istorijska celina. Pored Apostolovićeve kuće iz sredine 18.veka, ovde se nalaze i Nišlićeva kuća i Savića mehana s početka 19.veka. Ulaz u "Gročansku čaršiju" obeležava i spomenik Iliji Garašaninu čuvenom državniku I znamenitom Gročaninu.

 

MANASTIR RAJINOVAC u Begaljici Legenda kaže da je nekada davno, kod nekog bogataša u Begaljici, služio momak po imenu Raja. Kad je odslužio svoje, Raja je krenuo svojoj kući, ali su ga kod izvora ubili i opljačkali gazdini sinovi. Da bi okajao greh svojih sinova, za istu sumu dukata koju je isplatio Raji, gazda je podigao malu drvenu crkvu nedaleko od izvora gde je ubijen nesrećni momak. U narodu se govorilo da je crkvu podigao Rajin novac, te se ona otuda i danas zove Rajinovac. Izvor kraj kojeg je Raja ubijen postoji i danas, a veruje se da mu je voda sveta i da ima iscelitljske moći. Prvobitna crkva-brvnara, obnovljena je od čvrstog materijala 1793.godine.  

Manastir Rajinovac je aktivan i danas i u njemu žive monahinje. Nadaleko je čuven i po ikoni Presvete Bogorodice Rajinovačke koja, kako se veruje, pomaže mnogima koji ne mogu da imaju potomstvo.

 

KASNO-RIMSKA GROBNICA u Brestoviku Ova grobnica predstavljaja jedan od najdragocenijih spomenika iz antičkog perioda, ne samo na teritoriji Beograda, nego i u Srbiji. Slučajno je otkrivena 1895.godine, kada je tadašnji vlasnik imanja u svom šljiviku naišao na svod i zidove grobnice.  

Građevina se sastoji iz trema, središnjeg prostora sa dve bočne konhe i prostorije za sahranjivanje u kojoj su nađena tri zidana sarkofaga. Grobnica je zidana od kamena, oblutaka i opeke koje vezuje krečni malter. Unutrašnjost je bila prekrivena freskama, a ovaj prostor su ukrašavale još i statue od mermera i dve figure ležećih lavova. Pretpostavlja se da je pripadala bogatoj porodici toga doba.

 

AGINO BRDO u Grockoj - VIDIKOVAC RESTORAN „VINOGRADI" Restoran sa prekrasnim pogledom koji je u staroj Jugoslaviji bio stecište elite i stranih delegacija, posećivali su ne samo Tito i njegovi gosti, već i mnogobrojni šefovi država, ambasadori, glumci poput Sofije Loren, književnici, astronaut Nil Armstrong i dr., a predah su nalazili i meštani sa porodicama. Sa brda na kome se ovaj restoran nalazi pogledom možete obuhvatiti prelepe vinograde koji ga okružuju i po kojima nosi naziv. Pogledom možete dopreti sve do smederevske trvđave, a i dalje ka vršačkim vinogradima.

  

RUČAK, restoran MARINA u Nautičkoj marini Grocka Kraći predah uz izvanrednu hranu, dobru uslugu i prijatan ambijent imali smo u restoranu Marina u nautičkoj marini Grocka. Ovaj restoran nalazi se u hladu breza i mirisnih lipa, neguje domaću kuhinju i upotpunjuje doživljaj stare varoši na Dunavu. Pohvale za ovaj restoran čuli smo i ranije, a sada smo se uverili i sami.

 

KONJIČKI KLUB "URBAN COWBOY" u Grockoj Porodica Paunić, vlasnik konjičkog kluba Urban Cowboy je u Grockoj naseljena preko 500 godina i oduvek je uzgajala konje, a konjičkom sportu se posvetila krajem prošlog veka. Ovaj konjičke klub sa 12 konja i tri fijakera, rado je viđen učesnik na mnogobrojnim manifestacijama, svečanostima i takmičenjima, ali su prvenstveno usmereni na jahanje, uz obavezan odlazak u prirodu. Imaju školu jahanje koja je otvorena za sve uzraste.

 

OGLEDNO DOBRO "RADMILOVAC" u Vinči Ovo ogledno dobro je zadužbina porodice Milana Vukićevića, a ujedno je i organizaciona jedinica Poljoprivrednog fakulteta Univerzitta u Beogradu.  

"Radmilovac" poseduje stare, autohtone sorte voća, a raspolaže i kolekcionim zasadima jabuke, breskve, kajsije, trešnje, višnje i vinove loze. Ovde se proizvoda kvalitetna vina i rakije, zasnovan je novi pčelinjak, izgrađena moderna meteorološka stanica, postavljen je plastenik i podignut moderan voćnjak sa protivgradnom mrežom i zalivnim sistemom. Takođe, ovde se može oprobati sreća u lovu na soma i šarana, ali i upoznati sa različitim tehnologijama gajenja ribe.  

Naš domaćin i vodič na ovom, hvale vrednom, oglednom dobru bio je profesor Zoran Marković sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. On nam kroz zanimljivo izlaganje i kraću filmsku projekciju predstavio Projekat "MALI DUNAV" koji je osmišljen kao prezentacija toka reke Dunav od Švarcvalda do Crnog mora. Program je predstavljen u deset etapa među kojima su: Akvarijum, objekat u kome su izložena 32 pojedinačna akvarijuma sa slatkovodnim ribama tipičnim za reku Dunav, Veštačko ostrvo na kome se nalazi Alaska kuća opremljena etno-detaljima i tradicionalnim priborom za ribolov, a do nje se dolazi rustičnim drvenim mostićem. Ceo prizor upotpunjuju lokvanji, kornjače, mini zoo vrt.  

Uz pohvalu za sav entuzijazam i uloženi trud i rad profesora Markovića i njegove ekipe, u ovo smišljavanje, izgradnju i održavanje ovog, svakako impresivnog i nezaboravnog mesta za posetioce svih uzrasta, sledi i informacija da je:  Ogledno dobro "Radmilovac" otvoreno za pojedinačne I grupne (đačke) posete od 20.aprila do 20.oktobra.       

Povratak za Beograd oko 18:00 časova.

  

MANIFESTACIJE U GROCKOJ:

Gročanske svečanosti - tradicionalna manifestacija sa viišednevnim programom. Održava se krajem jula/početkom avgusta. Nastala kao vid promocije opštine i njenih ukupnih kapaciteta, od voćarskih i poljoprivrednih do sportskih i kulturnih.

Likovna kolonija - održava se krajem jula u okviru Gročanskih svečanosti i tokom niza godina okupila je i ugostila brojna i cenjena imena iz sveta umetnosti.

Osim toga: Dani opštine, Opštinska slava, Dan oslobođenja Grocke, Plivanje za časni krst...

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook