Turistička poseta UTVS opštini Surčin

15 OKT 2017 Turistička poseta UTVS opštini Surčin

U okviru projekta „Turistička prezentacija i stvaranje novih turističkih proizvoda u beogradskim opštinama" Udruženje turističkih vodiča Srbije (UTVS), na čelu sa predsednicom Udruženja, prof.dr Snežanom Štetić,  organizovalo je početkom oktobra, za svoje članice i nekoliko predstavnika medija, posetu Surčinu kao najmlađoj beogradskoj opštini.

Ljubazni i predusretljivi vodič i domaćin, na ovom interesantnom i uzbudljivom putovanju, bila nam je dr Sara Stanić,  organizator turističkih, marketinških i dr.delatnosti u Kulturnom centru Surčin.

 

 

PROGRAM PUTOVANJA izgledao je ovako:

 

 

Poseta MUZEJU VAZDUHOPLOVSTVA

Postavka ovog muzeja pruža posetiocima priliku da prošetaju kroz ceo vek avijacije upoznajući se sa preko 200 vazduhoplova, 130 avio-motora, više radara, raketa, različitom vazduhoplovnom opremom i sl., dok je na izložbi oko zgrade muzeja postavljeno preko 50 tipova originalnih aviona, hidro-aviona, helikoptera i jedrilica.

 

Poseta MANASTIRU FENEK

Manastir Fenek koji predstavlja istorijski i duhovno najznačajnije mesto u Donjem Sremu, zadužbina je despota Stefana i Angeline Branković, iz 15. veka. U njemu se čuva čestica moštiju Sv. Petke, a u sklopu manastira nalazi se i bunar za čiju vodu se u narodu veruje da ima lekovita svojstva.

 

Poseta STAJKOVOJ  ETNO KUĆI

Stalna izložba koja pokazuje kulturu življenja Srba i Slovaka u Boljevcima sa početka prošlog veka predstavljena je sa: slovačkom i srpskom sobom, kuhinjom, starom štalom, šupom i avlijom sa oruđem za rad, furunom, đermom...  

 

Poseta NAUTIČKOM SELU "BISER"

Prvo i jedinstveno nautičko selo u Srbiji, sa 16 moderno opremljenih kućica za smeštaj, nalazi se u Boljevcima, na 35. kilometru reke Save. Poseduje sportske terene, park za najmlađe, biciklističku stazu, pristan sa vezovima, kongresnu salu, splav-restoran na vodi i izletište pod šumom. Po dogovoru, za sve zainteresovane moguće je organizovati i krstarenje katamaranom po reci Savi.  

 

Poseta BOJČINSKOJ ŠUMI

Zaštićeno prirodno dobro od nacionalnog značaja, sa otvorenom letnjom pozornicom na kojoj se svake godine održava manifestacija "Bojčinsko kulturno leto". U ovoj šumi se nalazi i uređena trim-staza, kompleks drvenih kućica za smeštaj ("Bojčinske brvnare"), konjički klub koji organizuje časove jahanja, likovna kolonija sa izloženim radovima i svakako nezaobilazni i dobro poznati restoran "Bojčinska koleba", gde su članovi naše grupe pored osvežavajućih pića mogli da degustiraju pogaču sa mašću od mangulice posutu alevom paprikom.  

 

Poseta RIBNJAKU "BEČMENSKA BARA"

Pravi raj za sve ljubitelje ribolova. Sastoji se od tri jezera ukupne dužine 5,5 km i predstavlja jedinstvenu oazu tišine, ušuškanu u netaknutu prirodu sremačke ravnice. U jednom delu ribnjaka organizuje se i skijanje na vodi za decu i sve zainteresovane i to u periodu od 15. aprila do 15. oktobra. Na ribnjaku se takođe  organizuju i različita takmičenja ribolovaca.  

 

Povratak - Po lepom i sunčanom vremenu i u dobrom raspoloženju, ovaj naš izlet završio se na ručku koji je za našu veselu grupu organizovala i opravdala ulogu dobrog domaćina - opština Surčin.   Ovim putem se još jednom zahvaljujemo i dr Sari Stanić, našem ljubaznom vodiču i domaćinu, na tome, što je u svakom trenutku imala spreman odgovor na naša mnogobrojna pitanja u vezi svih onih zanimljivih mesta u opštini Surčin koja smo tog dana posetili.  

 

MANIFESTACIJE U OPŠTINI SURČIN:

 

-Bojčinsko kulturno leto - je kulturno-umetnička manifestacija koju organizuje GO Surčin na otvorenoj letnjoj sceni u Bojčinskoj šumi u Progaru. Program manifestacija se sastoji od pozorišnih predstava, koncerata I drugih oblika scenskih nastupa, koji se izvode svakog vikenda tokom letnjih meseci, a besplatni su za sve posetioce.

 

Osim toga: Biserna griva Donjeg Srema; Srednji vek u Nautičkom selu "Biser"; Ulica otvorenog srca; Bogojavljenje - plivanje za časni krst; Veče poezije i vina; Pozorišna smotra male forme u DK u Boljevcima; Međunarodni dan reke Save...

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook