Turistička poseta UTVS opštini Lazarevac

17 OKT 2017 Turistička poseta UTVS opštini Lazarevac

U okviru projekta „Turistička prezentacija i stvaranje novih turističkih proizvoda u beogradskim opštinama" Udruženje turističkih vodiča Srbije (UTVS), na čelu sa predsednicom Udruženja, prof.dr Snežanom Štetić,  organizovalo je početkom oktobra  posetu opštini Lazarevac, za svoje članice ali i za nekoliko predstavnika medija.

Ljubazni i predusretljivi domaćini i vodiči, na ovom nesvakidašnjem i veoma zanimljivom  putovanju, bili su nam gđa Snežana Pejić, direktorka TO Lazarevac i doc. dr Slobodanu Radosavljeviću iz RB Kolubara.  

 

PROGRAM PUTOVANJA pod nazivom "Industrijsko nasleđe" izgledao je ovako:  

 

Poseta RB KOLUBARA, koji posluje u okviru preduzeća "Elektroprivreda Srbije" i predstavlja najveći i najznačajniji ugljenokop na Balkanu. Naš obilazak je obuhvatao upoznavanje sa procesom proizvodnje i otkrivke uglja i rudarskom mehanizacijom ovog ugljenokopa koji predstavlja znak prepoznavanja rudarstva Srbije.  

 

U „Kolubаri" se ostvаruje 75 odsto proizvodnje ugljа u Srbiji. Oko 52 odsto ukupne električne energije u nаšoj zemlji proizvede se u termokаpаcitetimа nа bаzi kolubаrskog lignitа. Primenom nаjsаvremenijih tehničko-tehnoloških sistemа Rudаrski bаsen „Kolubаrа" godišnje proizvodi oko 30 milionа tonа ugljа i blizu 80 milionа kubnih metаrа čvrste mаse. Nаjveći deo lignitа (oko 90 odsto) koristi se zа proizvodnju električne energije u termoelektrаnаmа. Zbog togа, Rudаrski bаsen „Kolubаrа" predstаvljа oslonаc srpske energetike i osnov sigurnog i stаbilnog snаbdevаnjа srpskih termoelektrаnа.  

 

Privrednа аktivnost Rudаrskog bаsenа „Kolubаrа" zаsnivа se nа rezervаmа lignitа u Kolubаrskom ugljenom bаsenu koji se nаlаzi 60 km jugozаpаdno od Beogrаdа i prostire se nа površini od gotovo 600 km2. Sedište „Kolubаre" nаlаzise u Lаzаrevcu.  

 

Ugаlj se otkopаvа nа četiri površinskа kopа: Polju „B", Polju „D", „Tаmnаvа-Zаpаdnom polju" i kopu „Veliki Crljeni". U procesu rаdа, ovа četiri kopа, kojа se prostiru nа površini od oko 80 km2, nа području opštinа Lаzаrevаc, Lаjkovаc i Ub, čine jednu tehnološku i proizvodnu celinu.  

Na potezu Veliki Crljeni-Vidikovac, Protočno jezero I reka Kolubara čuli smo interesantnu priču o tome kako je prema projektu, u dužini od 3 km izmešten tok reke kroz kipu/rastresit materijal koji je Kolubara tu nanela. Takođe je zanimljiv i podatak da se za vreme poplava 2014.godine, u ovaj kop slilo oko 217 mil.m3 vode, koja je u rekordnom vremenu ispumpana.  

 

Posetili smo i ogranak "Prerada", u kome se vrši oplemenjivanje rovnog uglja sa poršinskih kopova polja "B" i "D" za industrijsku i široku potrošnju, a prvenstveno za snabdevanje termoelektrana. Ovde smo bili u prilici da vidimo prvu parnu lokomotivu koja je stigla u Kolubarski basen I bila namenjena odvozu uglja iz jama. Nju zaposleni smatraju spomenikom kulture, a važno je pomenuti I to da će ona, ceo tehnološki kompleks, kao i pedesetak preostalih kuća biti preseljeno na novu lokaciju, jer se ovde nalaze najveće zalihe uglja.  

 

POSETA RASADNIKU U BAROŠEVCU  

Bitno je pomenuti i podatak da je RB KOLUBARA prva kompanija u Srbiji koja je uključena u realizaciju pilot-projekta "Osnivanje Centra za upravljanje - životnom sredinom u Srbiji"(EMS). Jedan od razloga za ulazak u ovaj projekat je i činjenica da dugotrajnost eksploatacije u kolubarskom basenu prouzrokuje velike poremećaje u sastavu tla, vazduha i eko-sistema. Zbog toga su pokrenute mnogobrojne aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta životne sredine. Jedna od aktivnosti odnosi se na rekultivizaciju zemljišta koja u mnogome doprinosi da posle iskopa uglja, na tom terenu, ne ostaje pustoš već da se zemljište oplemeni i osposobi za poljoprivredu, zasade voćarske kulture,  vinogradi i sl.. Oplemenjivanje ovih površina vrši se takođe zasadima cveća, parkovskim kulturama i pošumljavanjem.  

 

CRKVA BRVNARA U VREOCIMA

Po predanju, ova crkva je podignuta u XVI veku. Dva puta je spaljivana od strane Turaka, pa su meštani podigli i ovu, treću, 1817. godine. Obnavljana je 1800. 1804. i 1813.godine. U njoj se nalazi vredan ikonostas koji predstavlja vrhunac opusa Konstantina zografa, jednog od najuglednijih predstavnika sremsko-banatske zografske škole. Ova crkva pripada zaštićenim spomenicima kulture.

SPOMEN KOSTURNICA I CRKVA Sv. VELIKOMUČENIKA DIMITRIJA u Lazarevcu

Prema arhitektonskom planu crkva Sv. velikomučenika Dimitrija, urađena je po uzoru na hram Vavedenje, u Beogradu. Ova crkva se nalazi u centru Lazarevca, a njena gradnja koja je započeta 1936. godine, završena je četiri godine kasnije. Od samog početka gradnje pojavila se potreba da u njenom sklopu bude i spomen kosturnica u slavu poginulih vojnika u Kolubarskoj bici, koju smatramo najvećom i najznačajnijom bitkom između srpske i austrougarske vojske u Prvom seetskom ratu, vođenoj 1914.godine. Hram je osveštan od strane Patrijarha Vikentija.  

 

AMBIJENTALNA CELINA - KAMENGRAD

Parkovski kompleks sa četiri kapije delo je vajara Bogosava Živkovića i arhitekte Dragana Vukmirovića. Predstavlja maštoviti spoj kamena i negovanih zelenih površina ukrašenih kamenim klupama, mlinskim kamenovima, ognjištima... Predstavlja omiljeno mesto okupljanja Lazarevčana svih uzrasta. Na ovom prelepom prostoru nalazi se pozornica za mnogobrojne kulturne I folklorne manifestacija, za manje pozorišne predstave, književna večeri, koncerte i sl.  

 

MODERNA GALERIJA LAZAREVCA

Legatnim ugovorom, još daleke 1970. godine, gđa Leposava Lepa Perović je opštini Lazarevac poklonila 60 umetničkih dela (55 slika i 5 skulptura) najznačajnijih jugoslovenskih umetnika iz perioda s kraja 20-tih do početka 70-tih godina dvadesetog veka. Ova kolekcija zajedno sa kolekcijom "Savremenici" koja obuhvata 330 dela najpoznatijih srpskih umetnika savremenog doba, predstavlja veliko kulturno i umetničko nasleđe Lazarevca koje se danas nalazi u Modernoj galeriji i predstavlja stalnu postavku, svakodnevno dostupnu zainteresovanim posetiocima. Moderna galerija predstavlja radnu jedinicu Centra za kulturu Lazarevac, otvorena je 2002. godine i nalazi se na prvom spratu nekadašnje robne kuće "Kolubara".  

 

ETNO SELO  "BABINA REKA"

Celodnevno druženje sa našim ljubaznim domaćinima iz Lazarevca završili smo u restoranu etno sela "Babina reka", uz prethodni obilazak ovog impresivnog i hvale vrednog kompleksa. Na samom ulazu nas je dočekao g. Slaviša Živković, vlasnik i idejni tvorac čitavog kompleksa, pesnik i naš gostoljubivi domaćin koji nas je, odmah na početku, obradovao stihovima dobrodošlice. Nizale su se zatim i druge pesme našeg prijatnog i vedrog domaćina, divili smo se i svemu ostalom što je, u najlepšem svetlu, prikazalo njegov talenat i kreativnost, a sve ovo se  uz šalu, smeh i prijatno raspoloženje završilo gastronomskim užitkom koje nam je domaćin pripremio za sam kraj naše posete.  

 

Prepuni utisaka o svemu što smo videli na ovom izletu, zadovoljni i pomalo umorni, krenuli smo put Beograda.

 

MANIFESTACIJE U LAZAREVCU:

- Međunarodni festival humora za decu

Cilj manifestacije je afirmacija humora kao značajne, a dugo vremena zapostavljene kategorije u umetničkom stvaralaštvu za deu. U okviru manifestacije,organizuje se tradicionalni maskenbal koji se održava u glavnoj ulici u Lazarevcu. Učesnici povorke imaju priliku da pokažu svoju kreeativnost i umeće u pripremi maski. Posle defilea, na platou GO Lazarevac organizuje se prateći program i izbor najboljih maski.

 

Osim toga: Bogojavljensko plivanje za časni krst, Majski susreti mladih muzičara, Dani Lazarevca, Moba za nezaborav, Kulturno leto, Dan pčelarstva, Festival srpskih vina, Dani Kolubarske bitke, Novogodišnje sokače, Novogodišnja čarolija...

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook