Turistička poseta UTVS opštini Mladenovac

20 OKT 2017 Turistička poseta UTVS opštini Mladenovac

U okviru projekta „Turistička prezentacija i stvaranje novih turističkih proizvoda u beogradskim opštinama" Udruženje turističkih vodiča Srbije (UTVS), na čelu sa predsednicom Udruženja, prof.dr Snežanom Štetić,  organizovalo je početkom oktobra  posetu opštini Lazarevac, za svoje članice ali i za nekoliko predstavnika medija.

 

Ljubazni i predusretljivi domaćin i vodič, na ovom  veoma zanimljivom  putovanju, bil je gospodin Zoran Jocić, član opštinskog veća, inače izvanredan poznavalac kulturno istorijskog nasleđa ovog kraja.  

 

PROGRAM PUTOVANJA  izgledao je ovako :   

 

ETNO SELO AMERIĆ

Na samo 30 minuta vožnje od Beograda, nalazi se Etno selo Amerić, a ljubazni domaćini svim svojim zainteresovanim gostima obezbeđuju boravak na čistom vazduhu uz već poznate kosmajske ruže vetrova, kao i zdravu i ukusnu hranu u ovom gostoljubiom seoskom domaćinstvu. Domaćinstvo je kategorisano sa 4 zvezdice. Iz ponude ovih ljubaznih domaćina izdvajamo: Organizaciju, osim jahanja u prirodi i školu jahanja za sve uzraste, edukativne vikende (obuka u prepoznavanju lekovitog bilja ili pečuraka, obuka u izradi grnčarije, streličarstvu, razvijanju domaćih kora i spremanju etno hrane i pića, obuka o zdravoj poljoprivrednoj proizvodnji bez pesticida i veštačkog djubriva, kurseve slikarstva i starih zanata itd), pešačke ture i osvajanje vrha Kosmaja, obilazak manastira Kasteljana (udaljen samo 2 km), degustaciju najboljeg pečenja i vina u Srbiji, dečije kampove, smeštaj u staroj šumadijskoj kući sa slamaricama i mnoge druge aktivnosti u koje se ubraja i paraglajding koji je u pripremi. Ovo domacinstvo poseduje i ostale životinje koje vole druženje i kontakt sa ljudima (alpske koze, autohtone sorte prasića Moravke, pse (vučjaci), zečeve i ostale pernate i sitne životinje.  

 

MANASTIR PAVLOVAC U KORAĆICI:

Ovaj manastir koji po arhitektonskom obliku pripada moravskoj graditeljskoj školi, zadužbina je Despota Stefana Lazarevića. Sagrađen je krajem XIV i početkom XV veka i spade među značajne nepokretne kulturno-istorijske spomenike ovog kraja.

 

SPOMEN-OBELEŽJE (kenotaf) DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA u Crkvinama

U porti crkve Svetog Proroka Ilije, u zaseoku Crkvine, postavljen je stub od mermera (kenotaf) visok 186 cm, kao spomenik sa zapisom o mestu smrti despota Stefana Lazarevića, 1427. godine.  

 

MARKOVAČKO JEZERO

Na svega 6 km od Mladenovca, u prelepoj hrastovoj šumi (mada ima I cera I bagrema), nalazi se Markovačko jezero koje je jedno od najstarijih beogradskih veštačkih akumulacija. Nastalo je 1965.godine, nakon izgradnje brane na reci Košarni. Dugačko je oko 1.500 m,  široko oko 200 m, a duboko najviše 12 m. U jezeru su zastupljene skoro sve vrste slatkovodne ribe, pecanje je dozvoljeno ali za sve važe stroga pravila ribolovačko-ekološke etike. Dozvoljeno je da se nose tri plemenite I pet kilograma bele ribe. Potrebna je ribolovačka dozvola, a ovde se često održavaju takmičenje u ribolovu. Na obali jezera je velika plaža, u bliizini je trim staza, a oko celog jezera postoji staza za šetnju koja je nažalost neuređena. U predivnom ambijentu, na samoj obali jezeraa, nalazi se restoran "Jezero" koje ima I smeštajne kapacitete.  

 

SELTERS BANJA

Ova banja koja je dobila ime po banji Selters u Nemačkoj, nalazi se na prostranom, šumovitom terenu u podnožju planine Kosmaj. Udaljena je 1,2 km od Mladenovca, a 48 km od Beograda, na nadmorskoj visini od 136 m. Poznata je po uspešnom lečenju reumatskih oboljenja i oboljenja respiratornog sistema. Poseduje 760 postelja i značajni dijagnostičko-terapeutski prostor za fizikalnu medicinu. Okružuje je park površine 18 hektara, sa četinarskom šumom koja je pogodna za šetnje i odmor. Okolina banje obiluje stoletnim šumama, lepim pejzažima i retkim biljkama, a u okolini možete posetiti I tri manastira - Pavlovac, Tresije, Kasteljana, dok se sama planina Kosmaj može pohvaliti sa 95 izvora, 551 vrsta biljaka i čak oko 300 vrsta gljiva.  

 

SPOMEN ČESMA CRKVENAC

Na izvoru Crkvenac (po kome je i dobila ime), u jesen 1915.godine, sagrađena je česma, u znak zahvalnosti i sećanja na sanitarnu misiju škotskih žena u Srbiji i njenog osnivača, dr Elze Ingliš. Ove predane škotlanđanke pružale su nesebičnu medicinsku pomoć i negu kako ranjenim srpskim vojnicima, tako i obolelom stanovništvu. Česmu su izgradili vojnici Moravske divizije. Dr Elza Ingliš bila je prva žena koja je dobila nojviše srpsko odlikovanje, Orden belog orla. Ova spomen česma je utvrđeno kulturno dobro i spomenik kulture i predstavlja jedan od naših najpozntijih memorijala u inostranstvu.

 

STARA MEHANA "KOSMAJ"

Nastanak Mladenovca, jednog od najmlađih gradova u Srbiji, vezan je za izgradnju pruge Beograd - Niš.
Državna komisija je 1873. godine, na putu ka Nišu, prošla kroz atar Selo Mladenovac, kako bi trasirala novu prugu, pa se tako na ovim prostorima ubrzo otvorilo novo gradilište. Prvo je, od građevina sagrađena Železnička stanica, a zatim je 1882. godine, sagrađena i prva zgrada buduće varoši, mehana "Kosmaj". Sazidana je vrućim krečom jer u to vreme nije bilo cementa.  U nešto izmenjenom obliku ova zgrada postoji i dan danas, samo pod drugim nazivom. U današnje vreme poznata je kao "Stara mehana - Kosmaj" i još uvek predstallja kultno mesto za izlazak mnogih mladenovčana.

 

SPOMENIK SRPSKIM RATNICIMA NA VAROVNICAMA

Brdo Varovnica nalazi se oko 10 km udaljeno od Mladenovca. Na ovom mestu vođen je boj u okviru čuvene Kolubarske bitke. Na toj borbenoj liniji su se nalazile slabe srpske snage, sačinjene uglavnom od trećepozivaca, ali im je u prilog išlo to što su rovovi i vatrena linija već bili unapred pripremljeni. Tog 7. i 8. decembra 2014. godine, vodile su se žestoke borbe na brdima Varovnica i u kosmajskim šumama. Ipak, daleko nadmoćniji neprijatelj nije uspeo da nanese poraz srpskim vojnicima koji su mu naneli velike gubitke i doprineli uspešnom okončanju Kolubarske bitke. Svake godine, 8. decembra, oveležava se dan Varovničke bitke i odaje se počast palim borcima.

 

Povratak za Beograd u popodnevnim satima.  

 

MANIFESTACIJE U MLADENOVCU:   

 

-"Vazduhom hlađena strast". Tradicionalna manifestacija, tačnije Izložba automobila marke "Volksvagen" održava se u Junu mesecu I svake godine okupi brojne ljubitelje oldtajmera. Stotinak oldtajmera iz zemlje i inostranstva njihovi vlasnici izlažu u centru Mladenovca, pred nekoloko hiljada zainteresovanih Mladenovčana, uz počasni krug koji provezu ulicama grada.  

 

Osim toga: Dan voćara i vinogradara (dan Sv. Trifuna), Međunarodni dečji festival folklora, "Street ball, Dani polja i pšenice, Biramo najlepše dvorište, balkon, terasu i baštu poslovnog objekta, Takmičenje u pripremanju ribljeg paprikaša na Markovačkom jezeru, Likovna kolonija, Regionalna izložba goveda, Šumadijske metafore, Pozorišni festival.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook