Jubilarni 50. rođendan Sabora trubača u Guči

23 FEB 2010 Jubilarni 50. rođendan Sabora trubača u Guči

Ko je kompetentniji od g. Adama Tadića, prvog čoveka naše najpoznatije manifestacije, Sabora trubača u Guči da nam kaže nekoliko reči o manifestacijama u našoj zemlji i inostranstvu, o „malim" i „velikim" manifestacijama, o poznatim i manje poznatim, o svojim omiljenim.... Zbog toga smo prvi razgovor u ovoj rubrici obavili baš sa g. Adamom Tadićem, direktorom Centra za kulturu u Guči, zamenikom predsednika Grupacije organizatora privredno - turističkih manifestacija Srbije u PKS i kao što smo naveli na početku, prvim čovekom, ove naše prestižne manifestacije.

Na koje manifestacije iz Srbije volite da odlazite i zašto?

A.T.: Najradije odlazim na manifestacije koje prezentuju naša nacionalna obeležja, stvaralaštvo, običaje, nacionalne proizvode: Kosidba na Rajcu, Ljubičevske konjičke igre, Homoljski motivi, berbe grožđa... Na tim manifestacijama se prepoznaje naša zemlja, veza tradicionalnog i savremenog, a i stiču se i razmenjuju iskustva i saznanja.
 
• Šta je po Vašem mišljenju glavni kvalitet uspešne manifestacije?

A.T.: Glavni kvaliteti uspešne manifestacije su: - sadržaj (dobro osmišljen program) - dobro osmišljena i realizovana organizacija - obezbeđena prateća infrastruktura - autentičnost i originalnost manifestacije
 
• Da li je neka manifestaicja u inostranstvu ostavila poseban utisak na Vas?

A.T.: Muzički festival u Briselu, Balkan Trafik, na kojem se okupljaju muzički sastavi iz cele Evrope i pokazuju izvorno muzičko stvaralaštvo, po čemu određenu zemlju i kulturu i prepoznajemo. Organizacija ovog festivala je odlična, sa svim prethodno nabrojanim kvalitetima.

• Guča ove godine obeležava 50 godina postojanja. Kakav jubilarni program planirate?

A.T.: Veliki jubilej našeg Sabora obeležavamo desetodnevnim, celodnevnim kulturnim programom, sa svim već poznatim sadržajima koji obuhvataju celokupno narodno stvaralaštvo i popularne trubačke koncerte. Pored redovnih trubačkih takmičenja orkestara iz Srbije, organizovaćemo, prvi put, i međunarodno takmičenje duvačkih orkestara. Uz to, planiramo i specijalne programe, gostovanja poznatih iz sveta muzike (Goran Bregović, Miroslav Ilić...) i javna snimanja popularnih emisija (Žikina šarenica, jedna pesma jedna želja...).
 
• Koja manifestacija ili manifestacije mogu da se nazovu brendom Srbije?

A.T.: Dragačevski sabor trubača u Guči (mislim da je to objektivno i široko prihvaćeno mišljenje), a pored toga i Kosidba na Rajcu, Oplenačka berbe, Ljubičevske konjičke igre, kao originalne manifestacije.
 
Uz veliko hvala na odvojenom vremenu našem sagovorniku smo poželeli uspešno održavanje ovogodišnje manifestacije.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook