EXOTIC ZOO (Valjevo)

08 APR 2010 EXOTIC ZOO (Valjevo)

Izložba preparata, iz prirodnjačke zbirke Narodnog muzeja Kikinda, biće otvorena u petak, 9. Aprila sa početkom u 19h, u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo.

Prirodnjačko odeljenje Narodnog muzeja u Kikindi čuva četiri velike, raznovrsne i vredne zbirke. Reč je o zoološkoj, botaničkoj, minerološkoj i zbirci učila i crteža. Mnogi stručnjaci svrstavaju pomenuti fundus među najvrednijim u Vojvodini. Inicijalni fond ovog odeljenja delo je Stevana Dimitrijevića, zoopreparatora iz Novog Kneževca, nastao pretežno od 1946. do 1961. godine. Drugi deo čini materijal preuzet od kikindske Gimnazije 1993. godine. Radi se o zbirci biološkog kabineta Gimnazije, tj. o predmetima pribavljenim od osnivanja iste 1858. pa do 1941. godine. U skladu sa savremenim muzeološkim principima, Prirodnjačko odeljenje muzeja iz Kikinde nastoji da omogući posetiocima upoznavanje sa svim oblicima živog sveta naših krajeva, ali i iz drugih zoogeografskih oblasti. Tako je Muzej, krajem 2003. godine dobio izuzetno vredan materijal za prepariranje od Beogradskog ZOO vrta. Zahvaljujući njima, ali i saradnji sa lovačkom udruženjem i građanima Kikinde, Muzej se može pohvaliti novom, izuzetno vrednom i bogatom zbirkom od preko 70 novih eksponata, pretežno iz drugih zoogeografskih oblasti. Poklonjeni materijal smo dobili pod uslovom da obezbedimo kvalitetno prepariranje i naravno, da po završetku istog postane dostupan što široj javnosti (što je uostalom cilj svakog Muzeja).

Ovom prilikom publici će biti predstavljeni eksponate - preparate mužjaka i ženke šimpanzi, orangutana, marmozet i gvereza majmuna, risa, mladunčadi tibetanskog medveda, lava, tigra, leoparda i crnog pantera, zatim kljunoroga, pelikana, flamingosa, bodljorepe agame, iguane, kameleona, pitona, boe, gabonove vipere... Nadamo se da će posetioci osetiti bar delić prekrasne divlje Australije, vreline afričkih ekvatorijalnih šuma, egzotike Brazila, nepreglednosti i širine Azije.....
Autor izložbe je viši kustos Narodnog muzeja u Kikindi, diplomirani biolog Ljubica Vojvodić Basara. Izložba će biti otvorena do 25. Aprila.

Izvor:  NARODNI MUZEJ VALJEVO

 

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook