Svetski dan muzike

11 JUN 2010 Svetski dan muzike

U mnogim zemljama sveta, 21. juna obeležava se kao Svetski dan muzike, odnosno Fete de la Musique. Toga dana muzičari amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsećajući na važnost muzike u svakodnevnome životu.

Još 1976. godine, američkom muzičaru Joelu Cohenu, tada zaposlenom na jednoj francuskoj radio stanici, pala je na pamet ideja o slavljenju muzike kao takve. Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svetski dan muzike je zaživeo najpre u Francuskoj, no vremenom se proširio i na Belgiju, Nemačku, Švajcarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje.

Od 2005. godine manifestacija je - uz slogan `faites de la musique` (stvarajmo muziku) - međunarodnog karaktera, pa se širom sveta u više od sto zemalja okupljanja brojnih muzičara  jednaka pažnja posvećuje različitim vrstama muzike. Na koncertima se susreće amaterska scena s profesionalnom, ali i različiti stilovi: rock, jazz, klasična muzika, DJ-evi i ostalo, pleše se, peva i zabavlja.

Organizuju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije muzičke kulture i sviranja instrumenata među mladima (i onima koji se tako osećaju). Stoga muzičari amateri i profesionalci ciljaju na što veći broj ljudi, pa se njihovi besplatni nastupi i koncerti organizuju na gradskim trgovima, ulicama, ali i javnim prostorima  trotoara i slično: toga dana nije neobično videti simfonijski orkestar kako izvodi Mozartova dela u hladovini vašeg omiljenog parkića.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook