Oživljavanje Nedelje muzeja (Kulpin)

15 MAJ 2010 Oživljavanje Nedelje muzeja (Kulpin)

Sledeći preporuke i instrukcije Međunarodnog saveta za muzeje, ove godine Muzejsko društvo Srbije organizuje Nedelju muzeja koja će trajati od 14. do 20. maja. Moto je „Družimo se u muzeju”, što je u stvari prevod teme ovogodišnje proslave Međunarodnog dana muzeja 18. maja.

Na nedavno održanoj Skupštini u Beogradu, Muzejsko društvo Srbije donelo je odluku da ponovo pokrene manifestaciju Nedelja muzeja. Predviđeno je da manifestacija započne izložbom poljoprivrednih mašina i alatki u muzejskom kompleksu Kulpin, gde se inače nalazi Veliki dvorac Dunđenrski, dom patrijarha Georgija Brankovića, pravoslavni hram Vaznesenja Gospodnjeg i Slovačka evangelistička crkva. Inicijator ove akcije je dr Mladenko Kumović, muzejski savetnik Muzeja Vojvodine Novi Sad - kaže dr Dušica Bojić, predsednik Skupštine MDS i viši kustos u Istorijskom muzeju Srbije.

Manifestacija Nedelja muzeja našem tlu uspešno se održavala od 1954. (kada je prihvaćena i od Uneska), sve do sredine sedamdesetih godina prošlog veka. Trenutno su se akciji priključili Narodni muzej Čačak, u kojem će biti obeležen Svetski dan muzeja na kojem se tradicionalno dodeljuju nagrade „Mihajlo Valtrović” MDS-a, zatim Etnografski muzej Beograd koji će biti domaćin savetovanja muzejskih radnika i Vojni muzej u kojem će se završiti ovogodišnja Nedelja muzeja obilaskom postavke, postavke na otvorenom i kazamata u okviru samog muzeja.

Dogodine, očekujemo da će mnogo veći broj muzeja u Srbiji da se priključi ovoj našoj zajedničkoj, ali i popularnoj akciji u kojoj se može edukovati veliki broj posetilaca različitih generacija - dodaje Bojićeva ukazujući da je cilj akcije MDS, između ostalog, prezentacija pojedinih eksponata i zbirki nedostupnih javnosti, postupaka restauracije i konzervacije muzejskih predmeta, osmišljavanje programa za posetioce s posebnim potrebama, predstavljanje stručnih bibliotečkih fondova i veb prezentacija muzeja i muzejskih sadržaja.

Izvor : Blic 22.04.2010

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook