III Susreti organizatora manifestacija 2008

Treći po redu Susreti organizatora manifestacija, čiji je uspešan domaćin i organizator, i ove godine, bila specijalizovana publikacija „Vodič kroz turističke manifestacije”, a suorganizator Visoka turistička škola iz Beograda, održani su 5 decembra 2008. godine u amfiteatru Visoke turističke škole. Bio je to još jedan značajan skup koji, uz razmenu iskustava, ima za cilj unapređenje ove važne turističke forme, ali i usaglašavanje stabilnih pravaca turističkog razvoja u Srbiji, uz sve ozbiljnije oslanjanje na turističke, sajamske, i druge manifestacije kao siguran i trajan izvor prihoda države.

I sam, inače dobro osmišljen program trećih Susreta organizatora manifestacija, u formi tri edukativne radionice, ukazivao je na to: „PR i marketing instrumenti u promociji turističkih manifestacija” (uvodničar Dejan Veselinov, PR Turističke organizacije Beograda), „Ijade – jedna od turističkh atrakcija manifestacionog turizma u Srbiji„ (uvodničar dr Željko Bjeljac, Geografski institut SANU), „Sajamske manifestacijekako da kao ucesnik uspešno organizujete sopstveni nastup na jednom sajmu i kako da kao organizator uspešno organizujete jednu sajamsku manifestaciju„ (uvodničar Maja Baračkov, PR Novosadskog sajma).

Pored mnogobrojnih predstavnika turističkih organizacija iz čitave Srbije, i uspešnih organizatora brojnih manifestacija, trećim Susretima su prisustvovali predstavnici Vlade i Privredne komore Srbije, predstavnici brojnih turističkih agencija, hotelijeri, prevoznici, proizvođači suvenira, profesori i drugi emanentni stručnjaci iz oblasti turizma, predstavnici SANU i mnogi drugi turistički poslenici.

Sajmovi su, između ostalog, ocenjeni kao „najbolja forma direktnog marketinga„. Na radionici „Sajamske manifestacije„ Maja Baračkov je objasnila ne samo to zašto treba učestvovati na sajmu, već i kakvi su ciljevi izlaganja, kako planirati i organizovati sajamski nastup i promociju tog nastupa, i kakvi su efekti nastupa. Na drugoj strani, PR i marketing instrumenti u promociji turističkih manifestacija su, prema stavu Dejana Veselinova, s razlogom veoma značajni. To su: izrada logoa i slogana manifestacije, izrada informativno – propagandnog materijala i njegova distribucija, oglašavanje i reklamiranje ( TV i radijski spotovi, bilbordi, internet, organizovanje pres konferencija, gostovanje u medijima ) itd.

Kako je podsetio dr Željko Bjeljac, u Srbiji se organizuje veliki broj manifestacija koje u svom nazivu imaju završetak „ijada„, i koje su mahom bazirane na gastronomiji. One su, kaže dr Bjeljac, „ u javnom mnjenju često osporavane i omalovažavane, iako imaju određen turistički potencijal„. Deo tih manifestacija su po sadržaju umetničke, sportske, verske, etnografske i zabavne, a Susreti organizatora manifestacija su prilika da se izvrši njihova turistička valorizacija, i da se daju predlozi kako one da dobiju odgovarajuće, još značajnije, mesto u turističkoj ponudi Srbije.

Na ovim, trećim po redu Susretima organizatora manifestacija, koji pretenduju da postanu tradicionalni, proglašene su najuspešnije turističke, kulturne, privredne i dr. manifestacije i pojedinci u 2008. godini.

Učesnici ovih Susreta su za najuspešniju tradicionalnu manifestaciju u 2008. proglasili Međunarodni sajam knjiga u Beogradu. Za najuspešniju novu manifestaciju u 2008. godini proglašena je turističko – privredna manifestacija „Blago Srbije – Sajam Dunava Golubac„, a priznanje zaslužnom pojedincu u oblasti manifestacionog turizma pripalo je Bratislavu Majkiću iz Sokobanje. Najbolja turistička agencija u manifestacionom turizmu u 2008. je „Panakomp travel„ iz Novog Sada, dok je najbolji vizuelni identitet manifestacije ove godine imao Drinski gastro festival iz Ljubovije.

U Srbiji se tokom godine održi oko 1.500 turističkih, kulturnih, privrednih i dr. manifestacija. Prisutna je, međutim, i stihijnost i neprfesionalnost u njihovom organizovanju, a mnoge se prepliću u sadržaju i terminu održavanja čak i u istoj opštini. I zato je cilj ovog stručnog skupa pod nazivom Susreti organizatora manifestacija pokušaj uvođenja reda u organizovanje manifestacija, kako bi one postale interesantne ne samo za domaće posetioce već i za strance. Takav je slučaj, na primer, sa Saborom trubača u Guči, Kosidbom na Rajcu, EXIT-om u Novom Sadu, Danima piva u Zrenjaninu, Slaninijadom u Kačarevu, Svetskih prvenstvom u tucanju jajima u Mokrinu, Gitarijadom u Zaječaru, Dužijancom u Subotici, Sajmom pršute i ostalih zlatiborskih suvomesnatih specijaliteta u Mačkatu i još nekim koje svojom organizacijom i brojem posetilaca spadaju u red vodećih manifestacija u našoj zemlji.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook