V Susreti organizatora manifestacija 2011/2012

V Susreti organizatora manifestacija Srbije, održani su 01. Marta 2012. godine u prostorijama Privredne komore Srbije. Tradicionalno, organizator i ovogodišnjih V Susreta je redakcija časopisa Vodič kroz turističke manifestacije i Internet Portal www.manifestacije.com, a suorganizator je Privredna komora Srbije.

Stručni skup Susreti organizatora manifestacija deo je šire inicijative za razvoj manifestacionog turizma u Srbiji. Ovaj stručni skup održava se od 2006. godine, jednom godišnje. U organizaciji redakcije Vodiča kroz turističke manifestacije, koja kroz svoje projekte (publikacija, Internet Portal, stručni skupovi) već godinama aktivno radi na promociji manifestacionog turizma u Srbiji. Ovaj skup je mesto na kome se, iz godine u godinu okuplja sve veći broj turističkih poslenika iz zemlje i inostranstva.

Susreti su podržani od strane mnogobrojnih organizatora uglednih manifestacija (Guča, Kosidba na Rajcu, Belgrade Beer Fest, sportske i gastronomske manifestacije, karnevali, festivali, sabori i dr...), turističkih agencija, hotelijera, ali i novinara vodećih, kako štampanih tako i elektronskih medija iz zemlje i inostranstva.

Treba napomenuti da ovaj stručni skup imao odjeka i u regionu. Turistički poslenici iz Crne Gore i Makedonije bili su prisutni na Susretima koji su organizovani prethodnih godina, a ovogodišnjim Susretima priključili su se i organizatori iz Hrvatske i Federacije BiH. Zanimljiv je podatak, koji svakako treba pomenuti i to da je u Zagrebu, krajem novembra 2011. godine, po ugledu na naše Susrete, pokrenut sličan (gotovo identičan) Susret organizatora kulturno-turističkih manifestacija Hrvatske. Interesantan predlog izneo je g. Aleksandar Kovačević (pokretač Hrvatskih Susreta) da bi bilo poželjno organizovati u Srbiji Prve regionalne Susrete, u idućoj, 2013. godini. Po njegovom mišljenju organizator bi trebalo da bude, kao najiskusniji i kao pokretač ovakvih okupljanja, Internet Portal www.manifestacije.com na čelu sa g-đom Cvetković, a organizaciji bi se priključili i predstavnici iz EX-YU republika.

Teme na ovogodišnjim Susretima bile su:

Tema 1: - Značaj kulturnih manifestacija za razvoj kulturnog turizma Srbije
(Predavač: Danijela Vićentijević, MERR)

Tema 2: - Tradicionalnost i rang manifestacije
(Predavač: dr Željko Bjeljac, Institut J.Cvijić, SANU)

Tema 3: - Uticaj medija u afirmaciji, unapređenju i prepoznatljivosti manifestacija
(Predavač: mr Maja Vukadinović, Marketinška ag. SVA, Beograd)

Tema 4: - Oblici saradnje SOKOJ-a i organizatora manifestacija, II deo
(Predavač: Aleksandar Kovačević, SOKOJ)

Pored zanimljivih tema, jedan od razloga zbog koga su Susreti organizatora manifestacija sve bolje posećeni i izazivaju sve veću medijsku pažnju jesu i nagrade TURISTIČKA SLAGALICA, koje se dodeljuju u pet kategorija. Ovogodišnje nagrade uručio je g. Goran Petković, državni sekretar u MERR-u, koji je u svom obraćanju pozdravio sve prisutne učesnike i uputio reči podrške i pohvale organizatoru i suorganizatoru ovog stručnog skupa.

Nagrada TURISTIČKA SLAGALICA 2011 dodeljena je u sledećim kategorijama:

 1. Za najuspešniju tradicionalnu manifestaciju:
  • VELIKOGOSPOJINSKI DANI U NOVOM BEČEJU – Novi Bečej
 2. Za najuspešniju novu manifestaciju:
  • DANI OTVORENIH BAŠTA – Kragujevac
 3. Za zaslužnog pojedinca u oblasti manifestacionog turizma:
  • RADUŠKO JOVANOVIĆ – Šabac
 4. Za najbolju turističku agenciju u oblasti manifestacionog turizma:
  • NATIONAL TURS – Valjevo
  ( Novina na ovogodišnjim Susretima je izbor za najbolji promo-film o manifestaciji, a dobitnik ovogodišnje nagrade )

 5. Za najbolji promo-film o manifestaciji
  • POLA VEKA HARMONIKE U SOKOBANJI – TO Sokobanja

Na svojim anketnim listićima učesnici Susreta organizatora manifestacija 2011-2012 ostavili su niz korisnih preporuka i sugestija, kako bi organizatoru i suorganizatoru olakšali pripremu VI Susreta organizatora manifestacija 2012-2013.

Preporuke V Susreta organizatora manifestacija:

Dobrodošli na VI Susrete organizatora manifestacija Srbije

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook